Flora Delty- trzmielina pospolita

Flora Delty- trzmielina pospolita

Trzmielina pospolita (Euonymus europaeus)
Jest to rodzimy gatunek krzewu z rodziny dławiszowatych. Jest pospolita na terenie całego kraju, występuje także w Europie i Azji. Preferuje siedliska na podłożu żyznym i wilgotnym, spotykana jest w lasach i zaroślach.
Trzmielina pospolita to roślina wieloletnia, mrozoodporna, która dorasta do 3 m wysokości. Okres kwitnienia przypada na miesiąc maj. Kwiaty są niepozorne – czterokrotne i zielonkawe w przeciwieństwie do owoców, które są najbardziej efektowną ozdobą tego krzewu. Owoce trzmieliny to różowo-czerwone, a czasem jaskraworóżowe czterokomorowe torebki, które skrywają cztery białe nasiona w pomarańczowej osnówce. Pojawiają się one jesienią i utrzymują długo po opadnięciu liści. Te walory sprawiają, że jest ona używana jako roślina dekoracyjna. Należy jednak pamiętać, że wszystkie jej części są trujące zarówno kora, liście jak i owoce. Za dawkę śmiertelną dla człowieka dorosłego uważa się spożycie 35 owoców trzmieliny. Ptaki choć żywią się owocami trzemieliny nie ulegają zatruciu bowiem trawią one tylko soczyste osnówki, a trujące nasiona wydalają.
Drewno trzemieliny stanowi dobry surowiec na węgiel drzewny, a dawniej wyrabiano z niego gwinty i kołowrotki do przędzenia. Z ciekawostek na początku XX w. we Francji w korzeniach trzmieliny odkryto gutaperkę. Jest to substancja podobna do kauczuku naturalnego i wykorzystywana w podobny sposób. Różnica polega jednak na tym, że gutaperka jest mniej elastyczna i twardsza niż kauczuk. Powszechne zastosowanie znalazła w stomatologii jako wypełnienie w leczeniu kanałowym. Przemysłowo gutaperka wykorzystywana jest również do produkcji kleju czy piłek golfowych.
Tekst: Kalina Adamczyk