Flora Delty – chmiel zwyczajny.

Flora Delty – chmiel zwyczajny.

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)🙂
To bylina z rodziny konopiowatych, rozpowszechniona w Europie i Środkowej Azji. Jest to wieloletnia roślina zielna, dwupienna tzn. na jednej roślinie wyrastają tylko kwiaty żeńskie a na innej tylko męskie. Pnąca, płożąca łodyga może osiągnąć wysokość nawet do 9 metrów. Co ciekawe pędy zawsze wiją się w prawą stronę czyli zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Liście mają ząbkowane brzegi i są pokryte włoskami. Kwiaty żeńskie po przekwitnieniu przekształcają się w efektowne, duże, zielone, szyszkowate owocostany i to właśnie one są podstawowym surowcem zielarskim tej rośliny.
Szyszki chmielu zawierają substancję zwaną lupuliną która zawiera: olejek eteryczny, żywicę, flawonoidy i garbniki. Pod względem farmakologicznym wykazuje działanie uspokajające, obniża ciśnienie tętnicze krwi, pobudza wydzielanie gruczołów trawiennych oraz wykazuje słabe działanie bakteriobójcze. Dodatkowo wyciągi z chmielu stosowane zewnętrznie pomagają przy zapaleniu korzonków nerwowych, bólach reumatycznych, stanach zapalnych skóry, także w trudno gojących się ranach. Chmiel zwyczajny jest także powszechnie używany do produkcji piwa, likierów oraz kosmetyków.
W Europie południowej młode pędy chmielu spożywa się podobnie jak szparagi, a w dawnej Szwecji z łodyg chmielu sporządzano płótno na żagle. Roślina pospolita, rośnie dziko w zaroślach, nad brzegami rzek, przy płotach, przydrożach, jest gatunkiem charakterystycznym dla lasów łęgowych. Wijąc się wokół drzew i rosnąc intensywnie w bardzo krótkim czasie, potrafi osłonić altany, pergole czy ogrodzenia stając się przez to znakomitym pnączem ogrodowym.
Tekst: Kalina Adamczyk
Zdjęcia: Robert Pisarczyk